Undgå maveoperation med gastrisk mave ballon

Mange ved det måske ikke, men hvis man er blandt befolkningen med et livstruende højt BMI, er der andre alternativer til en behandling end en maveoperation. En gastrisk ballon – eller på mere dansk en maveballon – er et effektivt indgreb uden operation.

Fordelene ved at vælge en gastrisk ballon frem for en maveoperation er især, at der ved en maveballon ikke er brug for et kirurgisk indgreb, som ellers er uundgåeligt ved en maveoperation. En maveballon fungerer ved, at man via en endoskopisk procedure, kan placere den gastriske ballon i maven, mens patienten er under en mild bedøvelse. Ikke nok med at man derfor undgår kirurgi med hvad disse risici indebærer – herunder efterfølger med ar – så undgår man også en fuld narkose, hvilket i sig selv er risikofyldt.

Når først den gastriske ballon er kommet på plads, fyldes maveballonen med saltvand, så den udvider sig nede i maven. Maveballonen kan indeholde forskelligt indhold fra 400 til 700 cc, og væsken er indkapslet i en patenteret silikoneform.

Hvad er kravene til at få en maveballon?

Der er ikke så mange krav for at kunne få indopereret en maveballon, og et af de eneste krav er, at du skal have et BMI på over 27 for at kunne komme i betragtning. Hvis du har et betragteligt højere BMI, kan det dog være nødvendigt at få en maveoperation før en gastrisk ballon kan komme på tale. Dog har en maveballon den fordel, at den automatisk nedsætter, hvor meget mad, du kan have i din mave, hvilket i sidste ende vil resultere i, at du indtager færre kalorier og derved taber dig.

Hvor meget kan jeg tabe mig med en gastrisk ballon?

Maveballonen ved navnet ”Orbera Ballon” er blevet testet grundigt i kliniske undersøgelse, og blandt andet er den blevet undersøgt i et studie af 255 patienter, som blev fulgt i et helt år. 125 af patienterne havde fået indsat en maveballon i 6 måneder, hvorefter den gastriske ballon blev fjernet, men patienterne blev fortsat fulgt i de næste 6 måneder for at teste effekten. På den anden side deltog 130 patienter i et 12 måneders diætprogram, hvor der hverken var tale om maveoperation eller maveballon, og de fik derfor ene og alene kostvejledning.

Resultaterne for gruppen med maveballon i 6 måneder viste, at de i gennemsnit tabte sig 9,8kg i denne periode, hvilket svarer til 10,2% af deres kropsvægt. I de efterfølgende 3 måneder var Orbera maveballonen var fjernet opretholdte denne gruppe et vægttab på 8,7kg.

De 130 patienter der ikke fik en gastrisk ballon og blot deltog i diætprogrammet tabte sig i gennemsnit 3,2kg, hvilket kun svarede til 3,3% af deres kropsvægt

Hvis du får en maveballon i stedet for en maveoperation, kan du derfor forvente at tabe dig 6-10kg i løbet af den første måned, hvor du efter 3 måneder vil have tabt omkring 30% af din overvægt, hvis du har et højt BMI. På gastriball.dk kan du blandt andet teste dit BMI og skrive dig op til en gratis forundersøgelse, hvis du mener, at en maveballon er bedre for dig end en maveoperation.

Gem